Magnifique Magazine
      

Rozen om op te eten

Vele eeuwen geleden werd de roos gebruikt om de zintuigen te prikkelen. De kunst van lekker eten, fraaie decoratie en versieringen, maar ook de geneeskrachtige en weldadige werking van de roos.

 

De Grieken en Romeinen waren er zeer bedreven in. Ze kenden een wijn die gearomatiseerd werd met rozenblaadjes, rozenazijn en ook rozenhoning om gerechten mee te zoeten.

Bekend is het verhaal dat Cleopatra haar minnaar Marcus Antonius verleidde met zwezerik omwikkeld met rozenblaadjes. Vloeren werden bestrooid met rozenblaadjes, kussens werden er mee gevuld en het badwater werd geparfumeerd met rozenblaadjes. Als de Romeinen een feestmaal hadden, huurden ze een kok in en had deze zijn werk goed gedaan dan werd hem als eerbetoon een krans met rozen omgehangen. Ook in de mythologie zien we de samenhang tussen rozen en goden. Stesichorus , een Griekse dichter verbond de roos met eten en drinken. Hij verhaalde van rozenkransen die de feestvierders tijdens banketten droegen. Dionysus, de god van de wijn wordt vaak afgebeeld met een krans van rozen. Elk jaar in de meimaand offerden de Romeinen gerechten met rozen aan hun doden. Deze ceremoniële feesten noemden zij de Rosalica ( rozenfeesten)

Apicius een beroemde Romeinse kok wijdde zijn hele leven en vermogen aan de kookkunst en schreef een tiendelig kookboek: De Re Coquinaria waarin o.a. het recept van de rozenwijn staat.

 

 

Geneeskrachtig

In de Middeleeuwen wordt de roos hoofdzakelijk als geneeskrachtig kruid gebruikt.

Hildegard von Bingen stimuleerde het om regelmatig rozenblaadjes te eten ter versterking van hart en geest. De roos helpt om infecties in te tomen. Thee van rozenbottels werkt kalmerend op het zenuwstelsel, reinigt de nieren en de blaas. Rozenolie en rozenwater werken rustgevend. Kruisridders gebruiken rozenzalf om hun wonden te verzorgen. Ze brengen ook nieuwe rozen mee van hun kruistochten. Rozenwater werd meegebracht uit Perzië en op kastelen bij feestmaaltijden gebruikt om taarten en sauzen smaak te geven of er een rozenconfiture van te maken.

 

De symboliek van de roos werd met Maria verbonden . Ze was het symbool van zuiverheid en moederschap. Zoveel rozen als de Romeinen gebruikten zien we niet meer terug in de geschiedenis maar we zien wel receptenboeken verschijnen waarin rozenwater en rozen als smaakmaker werden gebruikt en in oude kruidenboeken zien we de roos ook als medicijn.

 

In de Victoriaanse tijd werd er rozenboter gemaakt en het was heel chique om er sandwiches mee te maken. Ook rozensiroop werd gemaakt en gebruikt bij speciale gelegenheden.

Landen in het middenoosten gebruiken rozenwater in drankjes en gerechten zoals kip en rijst

Bekend is de stroopsusu in Indonesië, de Loukoum, (Turks fruit) en de baklava in Turkije.

 

Voordat u naar de tuin gaat om de rozenblaadjes te plukken is er wel een heel belangrijke regel, gebruik alleen onbespoten rozenblaadjes. Gebruik in de keuken zeker geen rozen van de bloemist.

 

De geur van de roos bepaalt ook de smaak

Rugosarozen, damascener rozen, gallica rozen, wilde rozen en Engelse rozen zijn heel goed bruikbaar mits ze onbespoten zijn.

Strooi naar hartelust rozenblaadjes door de salade. Zet eens een glazen pot met azijn en een handvol rozenblaadjes een paar dagen op de vensterbank in de zon, zeef deze uit en geniet van u eigen rozenazijn in de salade, of maak een suikersiroop en laat er rozenblaadjes in trekken, zeef ze daarna uit en maak er een rozendrankje mee. Het wordt ongetwijfeld een rozige zomer.

 

Arnoldine Vergeldt

Landhuis De Maashof Veerweg 9 Lottum, dagelijks geopend van 11.00 tot 20.00 uur.