Magnifique Magazine
      

Benvenuti

 

 

Is de welkomstgroet in Toscane, zoals overal in Italië. De bewoners van Toscane zijn van oudsher gastvrij en ze zijn trots op de schoonheid van hun land en zien graag dat de bezoekers hun cultuur en landschap op haar waarde weten te schatten. Onuitputtelijk is de rijkdom van de Toscaanse kunstwerken, de veelzijdige natuur weet een ieder te verrukken, vermaard zijn de hoffelijkheid en de culinaire geneugten. Geen wonder dat Toscane tot de populairste reisbestemmingen in Europa behoort. De streek biedt vrijwel alles wat een vakantie aangenaam maakt. Strandpret op de uitgestrekte stranden langs de kust, wandelingen door het heuvelland, uitstekende wijnen, middeleeuwse bergdorpjes en schilderachtige steden, feesten en fresco’s, café’s en kathedralen………..

 

 

Landschappen als uit een prentenboek

Kenmerkend voor het landschap zijn de weidse gebieden met glooiende heuvels. Het Chiantigebied tussen Florence en Siena en de omgeving van San Gimignano onderscheiden zich door wijnstokken en olijfboomgaarden die de licht glooiende bergen bedekken, rijen cipressen die langs de wegen staan en schilderachtige boerderijen in het landschap. Weelderige vegetatie en een mild klimaat zijn de kenmerken van het kustgebied.

 

Kunst en nog eens kunst

Onuitputtelijk is ook de rijkdom van de Toscaanse kunst. Al 2500 jaar wordt Toscane door hoogstaande culturen bewoond. Geheimzinnige grafsteden herinneren aan de wereld der Etrusken. Naar hen, in het Toscaans tusci geheten, is Toscane genoemd. De overgebleven getuigenissen van deze cultuur zijn te bezichtigen in de dodensteden en musea, maar ook in het grote archeologisch museum in Florence. Na de Etrusken kwamen de Romeinen. Zij lieten theaters en tempels achter zoals in Volterra. De grote bloeitijden van de Toscaanse cultuur waren echter de Middeleeuwen en de Renaissance. Van de 11e tot de 16e eeuw was de streek een van de voornaamste handels- en financiële centra van Europa. Toscaanse kooplieden handelden in stoffen en kruiden, hout en bont, juwelen en kleurstoffen. Het Florentijnse geld vormde een internationale munteenheid zoals tegenwoordig de dollar. Deze economische basis vormde een goede voedingsbodem voor een bloeiend cultureel en religieus leven. De werken uit de Middeleeuwen kunnen nu nog overal in Toscane bewonderd worden. De steden en het landschap veranderde in de daarop volgende eeuwen vrijwel niet. Daardoor komt het dat de meeste stadscentra er nog hetzelfde uitzien als in de 14e en 15e eeuw. De bekendste steden zijn Siena, Florence, Pisa en Lucca.


Die kunst om van het leven te genieten

Ook de tradities worden in veel gevallen nog in ere gehouden. Zoals de Palio, een uit de Middeleeuwen stammende paardenrace tussen de verschillende stadswijken van Seina, die tweemaal per jaar plaatsvindt. Maar ook het theater, de roeiwedstrijden of historische optochten zijn zeer het bekijken waard. Onverbrekelijk met de Toscaanse levenswijze verbonden zijn het goede eten en wijn. De boerenkeuken van de streek wordt tegenwoordig in voortreffelijke gelegenheden creatief verfijnd. Voor smulpapen is Toscane een waar paradijs. Op kleurrijke markten, in delicatessenzaken of bij de boer zijn olijfolie, schapenkaas, eekhoorntjesbrood, wijn, ham en groenten in topkwaliteit te koop. Toscane laat een verscheidenheid aan vakantiedromen werkelijkheid worden.

 

Enkele hoogtepunten die u beslist moet bezoeken zijn:

 

San Gimignano

Dit perfect bewaard gebleven middeleeuwse stadje is duidelijk herkenbaar aan zijn beroemde torens die al van ver zichtbaar zijn en de stad een karakteristiek silhouet verlenen. De familietorens dragen de namen van de geslachten. Ze dienden als verdedigingswerk en prestigeobject van rijke plaatselijke families. In de Middeleeuwen waren er 72, tegenwoordig staan er nog 15. De torens van overwonnen families werden “gecastreerd”, waarvan nog steeds een paar treffende voorbeelden zijn.

 

Lucca

In het historische centrum van Lucca, dat door een grote stadswal wordt afgeschermd van de buitenwereld ontvouwt zich het rustige leven van een provinciestad. De oude stadskern is nog volledig intact en biedt veel bezienswaardigheden, waaronder diverse grote Romaanse kerken.

 

Seina

Velen beschouwen Seina als de mooiste van het land. De schitterend bewaard gebleven middeleeuwse stad, die tot in de 14e eeuw net zo machtig was als Florence, is zeer indrukwekkend. De roestrode bakstenen huizen, de hoge pilazzi en de smalle stegen, heuvel op , heuvel af, de wereldberoemde Plazza del Campo, de zwart-wit gestreepte dom, dit alles creëert een soort droomwereld.

 

Volterra

Volterra kan bogen op een rijke historie. Al 2500 jaar geleden was dit een van de belangrijkste Etruskische centra. Het huidige stadsbeeld met met de donkere huzen en nauwe steegjes, de kerken en palazzi, draagt nog steeds het stempel van de Middeleeuwen. Daarnaast biedt de stad ook Romeinse overblijfselen en belangrijke Etruskische vondsten. Het omringende landschap is zeer indrukwekkend.

 

Florence

Florence is de grootste stad van Toscane (380.000 inwoners), is een kunstcentrum van wereldfaam. De grootste bloeiperiode maakte Florence in de 15e eeuw door. Toen werd de bankiers- en handelsstad aan de Arno een van de invloedrijkste metropolen van Europa. Hier kwamen de intellectuele en artistieke stromingen van de renaissance tot wasdom en hebben de stad gemaakt tot dat wat ze nu is.