Magnifique Magazine
      

Limburgs Landschap herbouwt eeuwenoude Inaborg

Arcen is rijk aan cultuurhistorie; Kasteel Arcen met de mooie kasteeltuinen, de tiendschuur, de Wymarsche Watermolen, de Fossa Eugeniana. Eén van de accenten die niet meer markant aanwezig zijn is de Inaborg, een historische theekoepel. De nu nagenoeg verdwenen theekoepel hoorde bij Kasteel Arcen en ligt verscholen in het bosperceel tussen het dorp Arcen en de parkeerplaats van de Kasteeltuinen. Het Limburgs Landschap gaat deze theekoepel nu herbouwen.

 

 

De oorspronkelijke theekoepel is vermoedelijk gebouwd in de periode 1710-1730. De achthoekige theekoepel was aan de voorzijde voorzien van twee ramen en een centraal gelegen deur met ruiten. Een lange laan die de kasteelbewoners schaduw bood, liep vanaf de weg naar de theekoepel en het geheel werd omsloten door een haarspeldvormige gracht. Deze gracht hield water door de aanleg van een tweetal sluisjes. De theekoepel in het begin van het verval, midden vorige eeuw.

 

Historisch perspectief Inaborg

Door de tand des tijds is er van de Inaborg weinig meer over. Vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen het kasteel niet permanent meer werd bewoond, is het theehuis in verval geraakt. Niet alleen door natuurlijk verval, maar ook haalden de inwoners van Arcen er bouwmateriaal voor eigen gebruik. Zo ‘’snoepten’’ ze de theekoepel op. Toen Het Limburgs Landschap Kasteel Arcen in de jaren zeventig kocht, was er van de theekoepel nagenoeg niets meer over. Slechts een deel van één van de muren was nog zichtbaar. Het afgelopen jaar is ook dat laatste muurdeel omgevallen.

 

 

Door samenwerking

Voor de herbouw van dit bijzondere gebouwtje en het herstel van het grachtenstelsel is een bedrag van ruim € 250.000 nodig, een stevige uitdaging. Dit wordt door diverse partijen opgebracht. Hiermee zou de theekoepel, de ongeveer 350 meter lange grachtenstelsel, de sluizen en de zichtlijn van de laan in oude glorie te herstellen zijn. Sinds het verval van de theekoepel is er op de plek een aantal bomen gaan groeien. Deze bedreigen het fundament en moeten daarom worden gekapt. Op open plekken in de laan zullen weer nieuwe bomen geplant worden. Een bijzonder monumentje wordt zo hersteld en vormt een markante entree voor de bezoekers van de Kasteeltuinen aan het dorp Arcen. Deze zomer moet iedereen al van dit markante gebouwtje kunnen genieten.