Magnifique Magazine
      

Graanbranderij de IJsvogel Arcen

Graanbranderij de IJsvogel in Arcen

 

Arcen behoeft in Nederland geen introductie meer. De Kasteeltuinen en het Thermaalbad in dat toeristische dorpje aan de Maas in Noord Limburg wellicht ook niet. Maar De IJsvogel willen we graag aan u voorstellen.

 

Watermolen

In een eeuwenoud en schitterend gerestaureerd watermolengebouw is sinds 1993 Graanbranderij De IJsvogel gevestigd. Op een steenworp afstand van de Kasteeltuinen langs een kromming van de Maas. De naam graanbranderij doet mogelijk veronderstellen, dat er graan wordt gestookt en dat is ook zo. Maar er is veel meer.

De IJsvogel is een uitgelezen pleisterplaats, waar bezoekers in een nostalgische omgeving kunnen genieten van veel heerlijkheden, die het Noord Limburgse land voortbrengt. En het woordje heerlijkheden moet men in dit verband zeer ruim interpreteren.

 

 

Graanjenever

De IJsvogel is trots op zijn Graanjenever en Korenwijn, de laatste heeft een half jaar op eikenhouten vaten gelagerd. De eigen bereide likeuren staan naast het bier van de plaatselijke Hertog Jan Bierbrouwerij op de kaart. Unieke likeuren, zoals Niet te Pruimen, de koffielikeur Tante Jet, Annabel, gebaseerd op bessen, frambozen en kersen, de Knuffellikeur, die, de naam suggereert het al, een heerlijke passiesmaak heeft, het Koempeldropje. De IJsvogel is verder beroemd om het groot assortiment koffie, thee en fruit likorettes. Kiezen wordt moeilijk, want het aanbod omvat maar liefst ruim zestig verschillende likeuren. Een Noord Limburgs hapje daarbij ontbreekt natuurlijk niet.

 

Excursies

En om het aangename met het nuttige te verenigen kan een bezoek aan Graanbranderij De IJsvogel ook nog leerzaam zijn, want u kunt deelnemen aan een excursie om met eigen ogen het stookproces te volgen. Op de luizolder en op de kruidenzolder wordt u onderhoudend geïnformeerd en krijgt u tekst en uitleg over het stoken van alcohol uit bier, dat, hoe kan het anders, door de nabij gelegen brouwerij wordt geleverd. De rondleiding komt uiteraard ook bij het machtige molenrad en raderwerk van de molen, die geheel intact zijn en waar vrijwel elke zondag nog mee wordt gemalen. Het immense schoepenrad kan, heel bijzonder, als onder- en als bovenslagrad worden aangewend, al naar gelang de waterstand in de voorbij kabbelende Lingsforterbeek toelaat.

Midden in de natuur op het terras van De IJsvogel is een heerlijkheid op zich. De bijna spreekwoordelijke Noord Limburgse gastvrijheid geeft u dat heerlijke vakantiegevoel.

 

 

Arrangementen

De IJsvogel organiseert ook de arrangementen voor de fietsers Trappen en Happen met drie routes door het Limburgse Land. Stappen en happen een culinaire wandelroute door Arcen en omgeving. Tevens geeft de IJsvogel workshops likeur maken en proeverijen.

En de naam? Rond de jaren negentig werd de ijsvogel sinds lang weer in Noord Limburg en ook in Arcen gesignaleerd. Heel bijzonder, net als De IJsvogel…

 

Graanbranderij de IJsvogel Arcen, schans 20a.

Tel.077 473 12 40 www.ijsvogel.com, info@ijsvogel.com

Openingstijden: 11.00- 18.00 uur

 

In de maanden juli en augustus zijn er op dinsdagen, woensdagen, en donderdagen rondleidingen met gids om 14.00 uur, waarbij iedereen kan aansluiten.