Magnifique Magazine
      

De tijd staat even stil

De levendige, moderne Europese hoofdstad Rome is tegelijkertijd een groot 3000 jaar oud museum. In iedere wijk stuit U op eeuwenoude monumenten, kunstschatten en tijdloze architectuur in kerken, musea en beschermde ruines. Als rode draad loopt de religie door de stad, die onderdak biedt aan de kleinste staat ter wereld, het Vaticaan. Rome is een stad die iedere keer weer imponeert en vooral inspireert.

 

De hoogtepunten:

 

Vaticaanstad

Deze kleine stadstaat bevat het grootste museum ter wereld, de grootste kerk en het verbazingwekkendste kunstwerk dat ooit is gemaakt, Michelangelo’s plafond in de Sixtijnse kapel. Het is een theocratie over 550 burgers met aan het hoofd de paus en beslaat maar 50 ha. Binnen de muren liggen de Sint-Peter, de Sixtijnse kapel, weelderige tuinen, appartementen met fresco’s van Fra Angelica, Rafael en Pinturichhio en 10 musea. Deze omvatten collecties Egyptische, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, vroegchristelijke, renaissancistische en moderne kunt en een wereldvermaarde etnografische collectie.

 

Het Pantheon

Dit wonder van architectuur is de best bewaarde van alle oude tempels. Het enige licht valt binnen door een enorme oculus. Toen keizer Phocas deze heidense tempel in 606 aan paus Bonifatius IV schonk, zorgde hij er ongewild voor dat een van de wonderen van het oude Rome vrijwel ongewijzigd bewaard zou blijven, in zijn nieuwe gedaante als  de christelijke kerk Santa Maria ad Martyres. Keizer Hadianus ontwierp de tempel in 118 – 125.

 

Galleria Borghese

Dit prachtige lusthof ontsproot aan de visie van een immens rijke, hedonistische neef van de paus, die het liet inrichten met Grieks-Romeinse, renaissantische en barokke werken van de grootste meesters.

 

Colosseum en keizerlijke fora

In het keizerlijke Rome verrezen indrukwekkende monumenten, waaronder het spectaculaire amfitheater. Wie tegenwoordig de pittoreske, door onkruid overwoekerde ruines ziet, kan zich nauwelijks voorstellen dat het Forum 1000 jaar lang het symbool was van burgerlijke trots. Het Forum was op zijn mooist tijdens het bewind van Augustus, de eerste Romeinse keizer, van wie werd gezegd dat hij de stad met marmer bekleedde.

 

Musei Capitolini

In het oude religieuze centrum van Rome vindt U enkele van ’s werelds grootste meesterwerken. Van Griekse beelden tot de 4e eeuw v. C. tot Caravaggio’s revolutionaire en schokkende schilderijen.

 

Trevi fontein

Het verhaal wil dat wie een muntje gooit in deze fontein uit 1732 van Nicola Salvi zal terugkeren naar Rome. De fontein is ingenieus gebouwd tegen de achterkant van een palazzo, zelfs de vensters gaan over in de rotsen, en markeert het eind van de Acqua Vergineacquaduct, in 19 v.C aangelegd door Agrippa vanaf een bron die op wonderbaarlijke wijze werd ontdekt door een maagd.

 

Museum Nazionale Romano

Deze collectie, die op twee plekken zijn ondergebracht, omvatten de mooiste antieke kunst ter wereld, waaronder schitterende mozaïeken.

 

Spaanse trappen

Deze stijlvolle trap buiten het centrum is het populairste rococomonument van Rome. Francesco de Sanctis ontwierp de trappen in 1723-1726 voor koning Louis XV en hun echte naam in het Italiaans is Scalinata della Trinita dei Monti, naar de kerk op de top.

 

Santa Maria del Popolo

Deze kerk, gebouwd boven de keizerlijke graftomben toont een van de rijkste collecties renaissance en barokkunst in Rome, waaronder meesterwerken van Pinturicchio, Rafael, Caravaggio en Bernini.

 

San Clemente

Met zijn mysterieuze gangen en legenden biedt deze kerk de kans om zelf te ontdekken uit welke lagen Rome is opgebouwd. U kunt afdalen tot een diepte van 18 meter en 2000 jaar teruggaan in de geschiedenis.

 

Ostia Antica

Tussen de opmerkelijke ruines van Rome’s voormalige havenplaats krijgt de bezoeker een goed beeld van het dagelijkse leven in het oude keizerrijk.

 

 

 

Een dag in het leven van een Romein

De meeste Romeinen woonden in insulae, appartementengebouwen van wel zes verdiepingen. De armsten bewoonden de goedkope bovenverdiepingen. De gemiddelde Romeinse man stond voor het ochtendgloren op, trok zijn toga aan en ontbeet met een glas water. Dan ging hij de straat op, waar het al flink druk was. Er volgde eerst een stop bij het openbaar toilet, waar hij een praatje maakte met de buren. Dan ging hij aan het werk. De lunch bestond vaak uit een stuk brood met een glas wijn. Aan het einde van de middag zag hij zijn vrienden in het badhuis. Daar bleef hij tot etenstijd, pratend, gymmend en lezend. De hoofdmaaltijd van de dag werd liggend op sofa’s genoten. De mannen werden door slaven bediend. Dan was het bedtijd. Romeinse vrouwen waren de hele dag thuis, met onderbreking die ze doorbrachten in het badhuis, bezig met het huishouden.